Reparatie van een PM3264-oscilloscoop bij DOE040 (deel 2)

Voedingsprint met soldeerpistool

Een soldeerpistool hoort niet thuis in een elektronicalab.

We zijn vorige week verder gegaan met het repareren van onze PM3264-oscilloscoop. De voedingsprint lag klaar en we hadden een vervangende condensator. Even er in zetten dus… Maar wat is dat? Zie ik daar een soldeerpistool? Dat kan natuurlijk niet in een serieuze elektronicawerkplaats.

We hadden juist te horen gekregen dat er een budget beschikbaar is om in ons elektronicalab te investeren, en het was duidelijk wat we als eerste nodig hadden: een goede soldeerbout, en wel meteen!

Brigatti

En waar ga je naartoe als je meteen spullen nodig hebt? Niet naar AliExpress, niet naar Conrad en zelfs niet naar Reichelt. Je moet wezen bij de elektronicawinkel om de hoek… Dus bij Brigatti, één van de allelaatste echte winkels in zijn soort.

In de jaren zeventig, toen we nog geen Internet hadden, waren er veel van dat soort winkels. Je kon daar altijd collega’s en hobbyisten aantreffen, die maar al te graag ervaringen uitwisselden over hun projecten.

SoldeerstationDit was dus een heel mooie gelegenheid voor een interessante excursie voor de leerlingen. We zijn meteen in de auto gestapt en naar de Hobbemastraat gereden. En daar bleek dat deze jongens uit het goede hout gesneden zijn: ze vonden het een geweldige winkel! De eigenaar, die natuurlijk zelf achter de toonbank staat, had er duidelijk plezier in en hij gaf ons goede voorlichting over de verkrijgbare soldeerstations.

 

Tegenvaller

Terug op school gingen we de voedingsprint weer terug in de scoop zetten, maar we zaten nog met een los draadje: het bleek dat de vlakstekker van het kabeltje naar de hoogspanningscascade was afgebroken, in plaats van netjes losgemaakt. De print moest er dus weer uit en we moesten de connector repareren.

We moesten eerst de connector repareren.

Toen het apparaat eindelijk weer in elkaar zat, maar nog niet was dichtgemaakt, was het vier uur: einde van de schoolweek. We hebben het dus nog niet aangezet, dat komt de volgende keer…

 


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *