WordCamp Nijmegen 2018 (deel 1)

Op 30 augustus, 31 augustus en 1 september vond in Nijmegen WordCamp Nijmegen plaats. Voor de Nederlandse WordPress-community is dat dé plaats om elkaar te ontmoeten en ervaringen uit te wisselen.

De WordPress-community is een plaats waar iedereen, ongeacht geslacht, geaardheid, beperking, etniciteit, religie, voorkeur in operating system, programmeertaal of favoriete teksteditor, zich welkom kan voelen.

Natuurlijk delen ze allemaal minstens één grote passie: WordPress!

Er is daar teveel moois gebeurd om het allemaal in één artikel te bespreken, dus ik maak er een mini-serie van. Dit is het eerste deel.

Contributor day

Bij eerdere WordCamps had ik nooit de contributor day meegemaakt, maar ik heb nu gezien dat dat iets is dat je niet mag missen. En niemand hoeft bang te zijn dat hij/zij/hen geen zinvolle bijdrage kan leveren, want zoals Taco Verdonschot het heel raak zei in zijn openingsspeech: “Je hoeft vandaag helemaal niet productief te zijn. Het is vooral ook de bedoeling om te leren hoe je, na vandaag, thuis, wel een bijdrage kunt gaan leveren.”

Polyglots

Al gauw zat ik aan een lange tafel met acht andere vertalers, allemaal bezig on stringetjes te vertalen van het Engels naar het Nederlands. Hoe dat in zijn werk gaat, bleek helemaal niet moeilijk te leren. Er is een overzichtelijke gebruikersinterface, waarmee je al binnen een paar minuten aan de slag kunt als je wilt vertalen.

Acht vertalers aan een lange tafel

Polyglots at work

Maar toch denk ik dat dat een hoop efficiënter kan dan het nu gaat. Je ziet de strings die je moet vertalen niet in de context waar ze vandaan komen. En als dezelfde tekst keer op keer terugkomt, kun je geen gebruik maken van een vertaalgeheugen om een heleboel werk te besparen. Ik denk dat de makers van deze gebruikersinterface zich niet voldoende hebben verdiept in het vak van vertaler. Misschien kan ik me ook aansluiten bij de groep die de software voor de vertalers maakt…

Vatbaar voor herhaling

Bij volgende WordCamps ga ik me zeker ook aanmelden bij de Contributor Day. Ik kan het iedereen aanraden. Zo’n dag geeft je heel sterk het gevoel dat je deel uitmaakt van de grote community van WordPress-gebruikers! Misschien ga ik me een volgende keer juist aansluiten bij een andere groep dan de vertalers: dat is een ideale gelegenheid om ook iets over andere disciplines te leren.

 

This post is also available in: Engels


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *