Localisatie van formules in Excel

De naam van een Excel-bestandExcel

Voor een Excel-sheet had ik de naam van het Excel-bestand nodig als waarde in een cel. Gelukkig weet Google bijna altijd raad, dus ik ging op zoek naar “get the name of my workbook into an excel cell“. Meteen raak natuurlijk, de eerste link wees naar Excel formula: Get workbook name only. Het antwoord zag er trouwens niet erg simpel uit:

Maar ik plakte het vol vertrouwen in mijn sheet. Helaas werkte het niet! Owww, natuurlijk: ik heb een Nederlandse versie van Excel en die wil ook de formules in het “Nederlands” hebben. Blijkbaar moeten gebruikers alle wiskunde in die moeilijke uitdrukking wel begrijpen, maar moeten die Engelse woorden voor ze vertaald worden.

Vertalen

Een stukje technisch vertaalwerk is natuurlijk koren op mijn molen, dus ik ging aan de slag. Met enig vallen en opstaan vertaalde ik de formule naar het Nederlands:

Persoonlijk vind ik de Nederlandse vertaling moeilijker te begrijpen dan de Engelse versie, maar het werkte. Dat is het belangrijkste.
Maar als je dit werkboek opent op een PC met een Engelse versie van Excel (die ik hier ook vaak gebruik), dan werkt de Nederlandse formule natuurlijk weer niet!

Ik ging op zoek naar een oplossing. Om te beginnen heb ik de originele formule in het veld ernaast geplakt. Dat werkte prima op mijn Engelssprekende computer. Maar ik had verwacht dat het dan op de Nederlandse computer weer fout zou gaan. Tot mijn grote verbazing was dat niet zo: hij deed het gewoon en hij was automatisch vertaald!

Dus ik had me de moeite van het vertalen kunnen besparen? Het valt wel op dat dit niet precies hetzelfde is als mijn eigen vertaling: de tekst tussen aanhalingstekens is onvertaald gebleven! En toch werkt het. Blijkbaar maakt het voor de Nederlandse Excel niet uit of er “filename” of “bestandsnaam” staat.

Terugvertaald

Toen ben ik toch nog eens gaan kijken wat de Engelse Excel met mijn vertaling had gedaan. Was die dan niet correct naar het Engels terugvertaald? Ja, bijna wel:

Ook hier was de formule vertaald, maar niet het gedeelte tussen aanhalingstekens. En dat snapt de Engelstalige Excel dus niet.

Conclusie

Blijkbaar worden formules dus intern opgeslagen in het Engels of in een binaire vorm, maar de inhoud van strings wordt ongemoeid gelaten. Het is geen probleem om formules van het Internet te plukken, maar plak ze wel in een spreadsheet dat in dezelfde taal wordt weergegeven.

En laat je niet verleiden om in de functie CEL( … ) Nederlandse termen te gebruiken om aan te geven welke informatie je over de cel wilt opvragen; de Engelse termen werken ook in de Nederlandse Excel en houden je spreadsheet bruikbaar in alle talen.

 

 

This post is also available in: Engels


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *