Nederlands Leren

I'm Learning Dutch ButtonAls je Nederlands wilt leren, heb je naast lessen ook praktijkervaring nodig. Je moet de taal gaan toepassen in praktijksituaties. Maar alle studenten die van mij Nederlands leren, worden geconfronteerd met hetzelfde probleem: Nederlanders spreken Engels tegen ze! Dat maakt het natuurlijk veel gemakkelijker om de weg te vragen of om boodschappen te doen, maar als je probeert Nederlands te leren, heb je er eerder last van, dan gemak.
Ik denk dat Nederland in dat opzicht vrij uniek is. In Frankrijk hoef je er bijvoorbeeld echt niet op te rekenen, dat mensen bereid zijn om Engels met je te spreken. Als ze het al kunnen, dan hebben ze er nog geen zin in. Nederlanders zijn anders: de meesten spreken wel één of meer buitenlandse talen en ze vinden het ook erg stoer om te laten zien dat ze dat kunnen.
Het werd hoog tijd om hier iets op te verzinnen. Mijn leerlingen willen de kans krijgen om te oefenen met hun nieuwe vaardigheden in de Nederlandse taal. Daarom heb ik besloten om speciale buttons voor ze te maken. Op de buttons staat de tekst: “I’m learning Dutch“. (“Ik leer Nederlands”)
Ik hoop dat Nederlanders, als ze dit lezen, op de juiste manier gaan reageren: spreek geen Engels tegen mijn studenten, maar spreek langzaam, articuleer duidelijk en herhaal eventueel wat je gezegd hebt.
Ik ga deze buttons uitdelen aan al mijn studenten, dus als je er één tegenkomt, dan weet je wat je te doen staat!

This post is also available in: Engels


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *